• Home
  • Kesihatan
  • 7 Makanan Perlu Dielakkan Untuk Anak Yang Ada Penyakit ADHD, Elak Gejala Makin Teruk

7 Makanan Perlu Dielakkan Untuk Anak Yang Ada Penyakit ADHD, Elak Gejala Makin Teruk

Penyakit ADHD atau Attention Deficit Hyperactivity Disorder adalah gangguan jangka panjang yang disebabkan perbezaan antara perkembangan otak dan aktiviti otak.

Ianya dimanifestasikan dengan perilaku impulsif, hiperaktif, dan sukar untuk menumpukan perhatian dalam jangka masa yang panjang. Masalah ini boleh mempengaruhi prestasi kanak-kanak tersebut di sekolah, tingkah laku serta dalam hubungan.

Makanan tertentu boleh memburukkan gejala penyakit ADHD

Selama bertahun-tahun, doktor telah membuat spekulasi bahawa makanan tertentu mungkin ada kaitan dengan gangguan hiperaktif atau penyakit ADHD.

Akan tetapi pakar tidak dapat membuktikan ada makanan tertentu menjadi punca penyakit ini. Namun ada sesetengah makanan berupaya memburukkan gejala ADHD pada anak kecil anda.

Sesetengah bukti menunjukkan bahawa kanak-kanak dengan ADHD mungkin mempunyai tahap asid lemak penting yang rendah. Walau bagaimanapun, kajian awal membuat kesimpulan bahawa suplemen asid lemak omega-3 dalam pemakanan harian dengan ADHD akan meningkatkan tingkah laku.

Ramai ibu bapa tertanya-tanya sama ada bahan tambahan dan pewarna makanan tiruan menyumbang kepada ADHD. Walaupun punca ADHD masih tidak diketahui, anda boleh cuba mengelakkannya termasuklah minuman manis, gula-gula dan bijirin berwarna-warni.

Hapuskan produk makanan yang diproses, dan amalkan diet pemakanan yang sihat bagi mengoptimumkan kesihatan dan kesejahteraan anak.

Jenis makanan perlu dielakkan untuk anak yang ada penyakit ADHD

1. Elakkan beri anak makan gula-gula

Gula-gula sarat dengan gula dan warna tiruan, ia adalah kombinasi yang tidak baik untuk kanak-kanak ADHD. Kedua-dua bahan ini berupaya menggalakkan gejala ADHD – iaitu hiperaktif – dalam kajian.

“Dengan kandungan gula dan pewarna tiruan yang tinggi, ia menjadi penyumbang besar kepada ADHD,” kata Howard Peiper, seorang pakar naturopath dan pengarang The ADD and ADHD Diet!

2. Produk tenusu

Sesetengah kanak-kanak dengan penyakit ADHD mungkin mengalami peningkatan dalam gejala ADHD selepas pengambilan produk tenusu, terutamanya yang diperoleh daripada lembu.

Makanan seperti keju, yogurt, susu, ais krim dan sebagainya boleh mengurangkan fokus dan fungsi otak si manja.

3. Soda, kafein dan sirap jagung fruktosa 

Jika anda mempunyai ADHD, pertimbangkan untuk menghapuskan soda. (Walaupun anda tidak mempunyai ADHD, mengatakan tidak kepada soda adalah idea yang baik.)

Minuman ini selalunya mempunyai banyak gula dan pemanis yang tidak baik untuk kanak-kanak dalam diet ADHD.

Soda turut mempunyai bahan lain yang memburukkan gejala penyakit ADHD, seperti sirap jagung fruktosa tinggi dan kafein.

“Pengambilan gula dan kafein yang berlebihan juga boleh menyebabkan gejala hiperaktif dan fokus anak mudah terganggu,” kata Dr Barnhill.

Satu kajian pada tahun 2013 mendapati bahawa kanak-kanak berumur 5 tahun yang minum soda lebih cenderung untuk menunjukkan tingkah laku tanpa kawalan dan penarikan diri sosial.

4. Buah-buahan dan sayuran beku

Walaupun buah-buahan dan sayur-sayuran adalah pilihan yang sihat untuk diet ADHD, sesetengah jenama beku mengandungi warna tiruan, jadi semak semua label dengan teliti.

Barnhill berkata beberapa makanan beku boleh memburukkan lagi gejala masalah ADHD atas sebab lain:

“Makanan yang dirawat dengan organofosfat untuk kawalan serangga telah terbukti menyebabkan masalah tingkah laku berasaskan neurologi, ADHD dan banyak masalah tingkah laku lain.”

5. Kek aising

Kek dengan lapisan aising ataupun krim biasanya memiliki jumlah gula dan warna tiruan yang tinggi hingga boleh menyebabkan hiperaktif dan gejala ADHD.

Naheed Ali, MD, PhD, pakar ADHD dan pengarang Diabetes and You: A Comprehensive, Holistik Approach, menambah bahawa produk ini sering ditambah dengan beberapa pemanis tiruan lain.

“Apabila aising dan campuran kek mengandungi pemanis tiruan, ia boleh meningkatkan risiko gejala ADHD berbanding pengambilan pemanis semulajadi, ” katanya.

6. Minuman tenaga

Minuman tenaga menjadi semakin popular di kalangan kanak-kanak, terutamanya remaja. Malangnya, ramai tidak sedar bahawa ia boleh memburukkan gejala ADHD.

Hal ini kerana ia mengandung gula, pemanis tiruan, warna tiruan, kafein dan perangsang lain.

“Minuman tenaga adalah berisiko tinggi menyebabkan gangguan pada tingkah laku dan memburukkan gejala ADHD, ” kata Barnhill. 

7. Ikan atau makanan laut yang lain

Dr Ali berkata bahawa makan ikan dan makanan laut lain dengan jumlah merkuri banyak boleh memburukkan lagi gejala ADHD dalam jangka panjang.

Beberapa punca yang paling teruk ialah tuna mata besar, jerung, ikan tenggiri raja, ikan todak dan tilefish.

“Merkuri, seperti selulosa, sangat sukar untuk dihadam dan boleh terkumpul di dalam otak dari masa ke masa, ” jelas Ali. “Ini boleh menyebabkan anak menjadi hiperaktif.”

Justeru adalah lebih baik untuk anda mendapatkan nasihat doktor atau pakar pemakanan terlebih dahulu mengenai jenis ikan yang terbaik untuk dimasukkan dalam diet anak ADHD.

Semoga bermanfaat!

Makanan Perlu Dielakkan Untuk Anak Yang Ada Penyakit ADHD Elak Gejala Makin Teruk

SHARE THIS POST

Enagic telah menjadi pilihan bagi banyak orang yang ingin hidup sehat dan sukses. Permohonan meter air sains | thesumber. Senarai tempat menarik di terengganu.