10 Cara Menghilangkan Jerawat Secara Alami

Jerawat umumnya sering menyerang wajah utamanya pada wajah berminyak. Berbagai pelembab agar jerawat hilang banyak memberikan janji agar jerawat akan cepat hilang. Namun semuanya tidak dapat langsung dijamin khasiatnya.

Cara alami merupakan salah satu cara yang banyak dipilih orang. Kerana selain dapat dicuba cara alami tentunya jarang memberikan efek sampingan.

10 Cara Menghilangkan Jerawat Secara Semula Jadi

1. Cuci Muka Sebelum Tidur

Kalau anda hidup dengan mobiliti tinggi dan sering berada di luar kawasan, tak heran jika jerawat dapat menempel di wajah anda. Hal ini disebabkan kerana debu yang melekat di wajah anda tidak dibersihkan. Untuk itu, cucilah muka sebelum tidur, atau sehabis pulang keluar dari luar rumah, namun hindari mencuci muka di cuaca yang panas atau terik kerana hanya akan merusak kulit wajah.

2. Air Jeruk Lemon

Air jeruk lemon boleh meringankan bintik-bintik hitam bekas jerawat. Setelah mencuci wajah secara menyeluruh, gunakan bola kapas yang telah direndam dalam air jeruk lemon murni untuk bekas luka jerawat. Biarkan selama 15 minit, kemudian bilas dengan air suam.

3. Buah Tomato

Selain memiliki vitamin A yang tinggi, Tomato juga mempunyai vitamin C tertinggi dimana berfungsi sebagai antioksidan yang menolak radikal-radikal bebas yang ingin mengganggu fungsi tubuh.

Ternyata buah tomato juga sangat mujarab untuk dijadikan ubat jerawat. caranya sangat mudah. Ambil buah tomato, lalu belah. Usapkan buah tomato di sekitar wajah. Biarkan selama kurang lebih 25 minit lalu bilas dengan air suam. lakukan sebelum tidur malam

4. Masker Buah nenas dan epal

Selain buah tomato, buah nenas dan apel mengandungi asam askorbat yang membantu mengurangikan bekas luka. Haluskan nenas dan epal kemudian gunakan sebagai masker atau sapukan pada bekas jerawat. Biarkan selama 20 menit, lalu bilas. Lakukan sekurangnya sekali atau dua kali seminggu.

5. Madu untuk menghilangkan bekas jerawat

Madu mempunyai manfaat yang bersifat antibakteria serta mempunyai khasiat untuk melembutkan kulit. Untuk itu sebaiknya gunakanlah madu secara teratur untuk menghilangkan bekas jerawat di wajah. Selain itu, madu juga biasa digunakan untuk menghilangkan bekas luka jatuh atau terbakar.

6. Minyak Zaitun

Minyak zaitun selain bermanfaat bagi kesehatan juga bisa digunakan untuk melembutkan dan menjaga kelembapan kulit. Selain itu minyak zaitun juga bermanfaat untuk mengurangi parut bekas jerawat pada wajah kita.

7. Bawang Putih

Bawang putih biasa kita temui di dapur. Selain sebagai barang masakan, ternyata bawang putih juga mampu menghilangkan jerawat. Hal ini terjadi kerana kandungan antiseptik yang terkandung dalam bawang putih.

Untuk pengubatan, Potong bawang putih dan sapukan di sekitar wajah yang berjerawat, hati-hati karena jika terkena mata boleh mengakibatkan iritasi kerana rasa bawang putih yang  pedas. Gunakan 1 x satu hari.

8. Lidah Buaya


Lidah buaya atau dikenali dengan nama aloe vera merupakan salah satu tanaman yang memiliki banyak khasiat. Biasanya digunakan untuk mengubati luka bakar atau jatuh. Hal ini terjadi kerana fungsi kandungan lidah buaya sebagai anti peradangan. Selain itu, ternyata lidah buaya juga dapat meningkatkan kekenyalan dan elastisiti kulit.

Untuk pengubatan jerawat, potonglah beberapa daun lidah buaya, belah lalu usapkan lendirnya (bukan getahnya, biasanya getahnya berwarna agak kekuning-kuningan dan terasa gatal di kulit) pada sekitar wajah yang berjerawat. Biarkan lalu bilas dengan air suam.

9. Asam Jawa


Asam jawa biasanya digunakan untuk mengubati bisul dan alergi kerana kandungannya yang berfungsi sebagai anti inflamasi dan antiseptik. Untuk pengubatan jerawat, Ambil beberapa buah asam jawa, keluarkan bijinya, lalu haluskan dengan 1/2 senduk teh garam dapur. Usapkan pada wajah dan biarkan beberapa saat. Bilas dengan air suam.

10. Kayu Manis


Tumbuklah beberapa batang kulit kayu manis hingga menjadi serbuk. Setelah itu campurkan dengan sedikit air. Sapukan pada bekas jerawat. Lakukanlah selama 1 minggu untuk mendapatkan hasil yang maksima.

References Links

#Cara #Menghilangkan #Jerawat #Secara #Alami

SHARE THIS POST

Air ionisasi enagic : teknologi terbaru untuk kesehatan anda. Secara online berikut kami kongsikan anda yang berkelayakan informasi berkenaan langkah langkah. Tempat menarik di negeri sembilan.